Jak zabránit rozvazování tkaniček?

Rozvazující se tkaničky

Zatímco tkaničky do bot si obvykle zavazujeme sami, rozvazují se nám někdy samy od sebe. A to obvykle v nejméně vhodný okamžik. Pokud nepomáhá pevnější stažení tkaniček v botě nebo silnější utažení uzlíku, doporučujeme vyzkoušet Ian´s secure shoelace Knot.

Tento uzel je elegantní, kompaktní a pevně drží. Perfektně se hodí například k voskovaným tkaničkám v polobotkách, které se často rozvazují. Obrázky v návodu níže jsou z čelního pohledu.

1. krok

uzel 1 cz

2. krok

uzel 2 cz

3. krok: nyní již stačí pouze provléci tkaničky velkým okem uprostřed a uzel dotáhnout. Při zavazování je třeba postupovat přesně podle návodu, jinak uzel nebude vodorovný, ale přetočí se do vertikální pozice. Pokud tkaničky zavážete správně, bude výsledek vypadat takto:

     ian shoelaces knot_1

 

Proč se tkaničky u bot rozvazují?

Rozvazující se tkaničky s plnou vážností zkoumali vědci na Kalifornské univerzitě v USA. Jejich hlavní nástroj představovala vysokorychlostní kamera, která umí natáčet dobře známe slow-motion záběry. Tímto přístrojem sledovali inženýři pohybující se boty s tkaničkami a došli k překvapivým závěrům.

Záznam z kamery ukázal, že uzel, který jste si na tkaničkách předtím pečlivě uvázali, je při chůzi či běhu neustále namáhán. Každý krok s ním zatřese a zároveň dojde k jeho utáhnutí a uvonění. Tyto drobné pohyby postupně uvolňují sílu jeho utažení. Druhý efekt, který při rozvazování tkaniček hraje nezastupitelnou úlohu, je pohyb boty vpřed a vzad. Díky setrvačné síle má tkanička tendenci se z uzlu pomalu vyvlékat a dále jej tak uvolňuje. Přestože se celý proces může zdát složitý, k samotnému rozvázání tkaničky může dojít během několika vteřin. Za den uděláme několik tisíc kroků. I pro pevně uvázané tkaničky to představuje dostatek příležitostí, aby nás trochu potrápily.

Pokud chcete problém rozvazujích se tkaniček vyřešit jednou pro vždy, pořiďte si takové, které není potřeba zavazovat vůbec. Pro tenisky se hodí spirálové tkaničky, do běžeckých či sportovně laděných bot můžete použít rychlozavazovací tkaničky.

Více informací o rozvazování tkaniček najdete na:

https://news.berkeley.edu/2017/04/11/shoe-string-theory-science-shows-why-shoelaces-come-untied/

https://www.bbc.com/news/av/science-environment-39575454/science-solves-the-mystery-of-shoelaces-coming-undone

https://www.independent.co.uk/life-style/shoelaces-how-to-tie-so-not-come-undone-engineers-solution-university-berkeley-california-a7679806.html

https://www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm